The Makers House

Victoria Park

The Makers House

The Makers House, Victoria Park

Shortlisted for the prestigious RIBA House of the Year and winning a RIBA London Award Sunday Times homes commendation Manser Medal Shortlisting and NLA nomination the handmade Makers House is a new build detached family home in East London.The house’s asymmetric form is an elegant solution – it emerged from scrupulous computer analysis of the site’s constraints (proximity to listed buildings; neighbours’ rights to light) it deftly captures key moments of available sunlight while forming apparently regular interior spaces.The architects’ pursuit of craftsmanship and tactility is reflected in the House’s rich palette and varied processes of fabrication. The exterior combines roman brickwork with inky pigmented zinc roofing and bleached larch carpentry. Internally the structural steel- and timber-work is exposed and is married to a restrained palette of reclaimed and re-purposed industrial materials.At ground floor a multi-level ‘broken plan’ combines the raised sitting room lofty kitchen and intense basement snug and larder. Each room maintains a discreet atmosphere programme despite forming a highly connected living terrain. A ground source heat pump is the main source of energy for the house.Increasingly lightweight materials are deployed in the upper sleeping levels which are unified by a rhodesian mahogany floor reclaimed from Hove Bus Station. The attic is conceived as a north-lit studio while calm bedroom suites are arranged on the first floor. To the rear an expansive suite combines spaces for sleeping bathing dressing and contemplation. A panelled wall slides on cast iron to one side to define or amalgamate the bedroom and bathroom spaces. Expansive bright circulations are designed to display art and family objects or for occupants to enjoy moments of pause.

Contact Us


Drop us a message to find out more about this location or to check availability/rates.

    Show more images

    Map (Local train stations, hotels, restaurants and parking)


    Similar Locations to The Makers House

    • Ed’s Shed
      Ed's Shed

      Contemporary Modern Minimalist wooden home with large windows allowing for great natural light and views of trees. Back yard garden is evergreen to allow for Summer shoots in Winter. Private front yard has beautiful and elegant Burgundy Acer Maple tree that turns Scarlet in Autumn. Located in N1, JJ CEDAR

    • Pear Tree House
      Pear Tree House

      Shortlisted for the Stephen Lawrence prize and awarded a RIBA London Award in 2015. It has been featured in many magazines including Grand Designs Magazine and the Sunday times Homebuilding and renovating magazine. The house has been built around a 100 year old pear tree, which was once part of a Victorian fruit orchard, creating an internal courtyard bringing light and air to the centre of the building. The house is long and thin, and the layout is arranged around the changing light of the day with the lowered snug in the centre of the building forming cosy retreat with views out into the garden. The building was designed to blend into its wooded back land context as far as possible and views through the building are defined by slender vertical elements which echo the experience of looking through trees. The ground floor walls are cast in concrete with vertical timber and contrast the polished concrete floor creating abstracted reflections. The house features crafted joinery made from oak veneered ply with brass detailing. Two handmade chandeliers, hang in the double height void spaces at either end of the glass link. The smooth ply finish staircases create dramatic, naturally lit spaces from the roof lights above. The interior of the house is furnished with mid-century style modern pieces and lighting. PLEASE NOTE curtains are now hung in the main spaces.

    • Kingsley
      Kingsley

      Ultra modern courtyard house with clean lines. Floor to ceiling glass windows which open onto courtyard with water feature. Wood burning stove in living room. Beautifully designed, RIBA shortlisted, home. High end kitchen (Subzero, Barazza, Blanco etc..) with concrete island open to dining room. All very open plan. Rear widescreen floor to ceiling glass opens onto deck with views to the east. Exterior stairs lead to garden and games room (with grey ping pong table). Materials – American walnut feature walls with light panel, Brazilian slate external floor and shower, panga panga internal floor, clear white walls, litetile splashback in kitchen, astroturf lawn. Originally a 60s bungalow, completely rebuilt in 2011 by Zuber Architecture and now a very modern 3/4 bedroom home. Good selection of contemporary and midcentury modern furniture (including Matthew Hilton Light table, Nelson bench, Muller chairs, Heatherwick Spun chair, bubble chair, Hay chairs, Natuzzi coffee table, Miura stools etc..) and a few pieces of modern (mainly abstract) art and photography although most white walls are clear. Other features include integrated film projector in living room, colour change splashback in kitchen, retracting walls to leave hanging corner feature “pavilion” kitchen/dining space, glass balustrade to rear deck and stairs, shower open to tree ferns.