Pear Tree House

Dulwich

Pear Tree House

Pear Tree House, Dulwich

Shortlisted for the Stephen Lawrence prize and awarded a RIBA London Award in 2015. It has been featured in many magazines including Grand Designs Magazine and the Sunday times Homebuilding and renovating magazine. The house has been built around a 100 year old pear tree, which was once part of a Victorian fruit orchard, creating an internal courtyard bringing light and air to the centre of the building. The house is long and thin, and the layout is arranged around the changing light of the day with the lowered snug in the centre of the building forming cosy retreat with views out into the garden. The building was designed to blend into its wooded back land context as far as possible and views through the building are defined by slender vertical elements which echo the experience of looking through trees. The ground floor walls are cast in concrete with vertical timber and contrast the polished concrete floor creating abstracted reflections. The house features crafted joinery made from oak veneered ply with brass detailing. Two handmade chandeliers, hang in the double height void spaces at either end of the glass link. The smooth ply finish staircases create dramatic, naturally lit spaces from the roof lights above. The interior of the house is furnished with mid-century style modern pieces and lighting. PLEASE NOTE curtains are now hung in the main spaces.

Amenities

TrainNearest Rail: Peckham Rye/ East Dulwich/ North Dulwich

Contact Us


Drop us a message to find out more about this location or to check availability/rates.

    Show more images

    Map (Local train stations, hotels, restaurants and parking)


    Similar Locations to Pear Tree House

    • Kingsley
      Kingsley

      Ultra modern courtyard house with clean lines. Floor to ceiling glass windows which open onto courtyard with water feature. Wood burning stove in living room. Beautifully designed, RIBA shortlisted, home. High end kitchen (Subzero, Barazza, Blanco etc..) with concrete island open to dining room. All very open plan. Rear widescreen floor to ceiling glass opens onto deck with views to the east. Exterior stairs lead to garden and games room (with grey ping pong table). Materials – American walnut feature walls with light panel, Brazilian slate external floor and shower, panga panga internal floor, clear white walls, litetile splashback in kitchen, astroturf lawn. Originally a 60s bungalow, completely rebuilt in 2011 by Zuber Architecture and now a very modern 3/4 bedroom home. Good selection of contemporary and midcentury modern furniture (including Matthew Hilton Light table, Nelson bench, Muller chairs, Heatherwick Spun chair, bubble chair, Hay chairs, Natuzzi coffee table, Miura stools etc..) and a few pieces of modern (mainly abstract) art and photography although most white walls are clear. Other features include integrated film projector in living room, colour change splashback in kitchen, retracting walls to leave hanging corner feature “pavilion” kitchen/dining space, glass balustrade to rear deck and stairs, shower open to tree ferns.

    • The Distillery
      The Distillery

      A derelict former Gin Distillery, quietly being lost to time in the corner of a car park in London’s East End, seemed an unlikely site to create a bright and inviting family home.  Landlocked on two sides, and with flats running the entire length of a third, the challenge was to incorporate light and views into the design without creating issues of overlooking. But it was this challenge that client/architect Rupert Scott of Open Practice Architecture used as inspiration to create a sanctuary of light, space and calm that defies its geographic constraints. Externally the Gin Distillery retains its previous discretion, but on entering the hidden courtyard a vast wooden door eludes to a different world within. The choice of materials focuses on simplicity and durability. Exposed steelwork with timber and polished concrete surfaces make up the ground floor living spaces with large Crittall windows reinstating the original rhythm of apertures. Throughout the interior, carefully placed light wells, screens and openings allow patterns of light to drift across the surfaces as each day progresses. A black steel staircase at the back of the home emerges into a sun-filled landing off which sit two modern cabin style bedrooms and a bathroom with Scandinavian redwood ceilings. An enclosed terrace on the upper floor allows for a tranquil outdoor escape from the bustle of surrounding Whitechapel. A new anthracite zinc roof sits within the walls and protrudes upwards to provide additional height within. The front yard and side passage also serve as secluded, social spaces that cushion the home from its urban surroundings. The Gin Distillery is an exercise in re-use and re-invention, converting strict design limitations into an opportunity for space and tranquilly.

    • Montgomery House
      Montgomery House

      Victorian house with modern architect designed double height L-shaped rear extension in glass, painted white inside and out. There is a polished concrete floor and a bespoke kitchen in tiger oak and walnut with black work-tops. A seating area with large sofa and double window seats faces the garden, with a hidden television that sinks into the ground. Full length is 14m x 6m (into seating area). A space full of beautiful natural light, with lots to shoot through, including greenery that can be moved for shots. Above is a mezzanine level with walkway leading to a desk and shelving, which allows for top shots and other interesting angles of the area below. Outside there is a large sunken patio at the lower level with a floating bench seat in teak and an upper balcony facing the garden. Garden is L-shaped, laid to lawn 35m x 25m (into L-shape). A separate bedroom area can also be available for use as a green room etc and there are two adjoining Victorian style rooms on mezzanine level for equipment.